keskiviikko 18. huhtikuuta 2007

Syksyllä saa tehdä töitä

Nyt näyttää viimein siltä, että päättäjät ovat huomanneet opiskelijoiden alhaiset tulorajat ja aikovat nostaa niitä. MTV3:n Kymmenen uutisissa (17.4.2007) esitetyssä jutussa kerrottiin tulorajojen nousevan 30 prosenttia ja opintotuen 15 prosenttia. Muutokset tapahtuvat kuitenkin aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Erittäin iloinen olin jutussa haastateltujen opiskelijoiden mielipiteistä siitä, että tulorajojen korotus vaikuttaa heidän elämäänsä enemmän kuin opintotuen lisääminen. Itse yhdyn mielipiteeseen täysin. Pidän valtion meille tarjoamaa taloudellista tukea varsin merkittävänä. Asia minkä usein unohdamme on, että meille opiskelijoille maksetaan koulussa käymisestä ja uusien asioiden oppimisesta!

Eniten itseäni on kismittänyt juuri tulorajat, jotka käytännössä estävät työn tekemisen loppuvuoden puolella. Tulorajathan ovat verrannollisia nostettujen opintokuukausien määrään, mutta keskimäärin (9 nostettua opintotukea) opiskelijan tulorajat ovat tukikuukausilta n. 500 euroa ja tuettomilta n. 1500 euroa. Tästä nopeasti laskien päädytään siihen, että tulorajat ylittyvät helposti jo kesätöiden jälkeen. Ja tulorajojen ylittyessä on tukia maksettava takaisin.

Lyhyesti sanottuna tämä on tarkoittanut sitä, että työn tekeminen ei ole enää syksyllä viisasta. Saman rahanhan on saanut pelkästään sohvalla makoilemalla.

Ei kommentteja: