maanantai 31. maaliskuuta 2008
Lomailua ja nähtävyyksiä
Vanhempieni mukana tuli Suomesta kaurapuuroa, useita pusseja ruisleipää sekä salmiakkia. Kyllä sitä jo kahden kuukauden jälkeen alkaakin mieli tehdä tätä suomalaista surviver -ruokasettiä.
Tällä hetkellä olen Barcelonassa ja huomenna pitäisi matkata takaisin Valenciaan. Siellä odottavat aina ihanat tehoelektroniikan laboratoriotyöt, jotka tulisi tehdä ensi viikoksi. Mukavaa päästä loman jälkeen takaisin "töihin".
keskiviikko 26. maaliskuuta 2008
Tentti paikalliseen tapaan
Huomenna on vuorossa ensimmäinen suullinen tenttini täällä suullisten tenttien luvatussa maassa. Hieman jännittää nähdä millainen kyseinen kokemus tulee olemaan. Ja kuten monet ovat aikaisemmin huomauttaneet, tulee suulliseen tenttiin usein valmistauduttua perusteellisemmin kuin kirjalliseen. Tämä pääasiassa siitä syystä, että kaikkitietävän professorin eteen ei uskalla mennä elleivät tiedot ole jokseenkin hallussa. Professori sentään kuluttaa 20 minuuttia kallisarvoista aikaansa opiskelijaa kohden. Minun kohdallani paineet ovat vielä korkeammat, sillä sain töppäyksestäni johtuen erikoisluvan tulla suulliseen tenttiin.
Olen käynyt läpi muutamia aikaisempien tentittyjen raportteja kyseisen kurssin suullisesta tentistä, ja täytyy sanoa, että oli hyvä lukea niitä etukäteen. Kuten yleensä kirjallisissa tenteissä, näyttävät myös suullisissa toistuvan melko pitkälti samat kysymykset vuosi toisensa jälkeen. Muuta mielenkiintoista tenttiraporteissa oli manininta muun muassa sopivasta vaatetuksesta. Tenttiin meno vaikuttaa vähän niinkuin työhaastatteluun menolta. Ainakin useat suosittelivat pukuun ja solmioon pukeutumista, ja kaikki olivat sitä mieltä, että epäsiisteissä vaatteissa ei kokeeseen kannata mennä. Täytyy sanoa, että odotan innolla mitä tuleman pitää.
maanantai 24. maaliskuuta 2008
Kylmä pääsiäinen
Saksassa on takatalvi ja koko maa on käytännössä koomassa pääsiäisen takia. Täällä pyhäpäivä todella tarkoittaa vapaapäivää miltei kaikille, sillä pyhinä avoimia kauppoja on koko maassa vain kourallinen. Myös ravintolat ja kahvilat ovet usein kiinni. Hiljainen lauantai on käytännössä ainoa mahdollinen kaupassakäyntipäivä kiirastorstain ja seuraavan viikon tiistain välissä. Huoltoasemat toki ovat auki, mutta niitäkin on ripoteltu kovin säästeliäästi ainakin tänne Darmstadtin seudulle.
Viimepäivinä täällä on tuiskunnut lunta ja sää on ollut kylmin sitten joulukuun. Eilen, Kölnissä käydessämme sää oli onneksi kylmyydestään huolimatta aurinkoinen. Kyseisessä kaupungissa luultavasti merkittävin nähtävyys on kaupungin tuomiokirkko (Kölner Dom), joka valmistuessaan oli maailman korkein rakennus. Kellotorniin kiivetessä tuli siis sopivasti tehtyä päivän fyysinen harjoittelu. Muita nähtävyyksiä alueella olivat muun muassa suklaatehdasmuseo ja lähistöllä sijaitseva Bonnin kaupunki, joka aikoinaan toimi Länsi-Saksan pääkaupunkina, ja jossa pääosa Saksan liittotasavallan ministeriöistä edelleen sijaitsee.
perjantai 21. maaliskuuta 2008
Ainutlaatuinen juhla maailmassa
Juhlat kaduilla kestivät keskimäärin viiteen-kuuteen aamulla. Seuraavat "viralliset" ilotulitukset ja paraatit alkoivat kahdeksalta aamulla, joiden tarkoituksena oli herättää väki uudelleen juhlimaan. Aika rankkaa.
Nyt, viiden päivän jälkeen, ei juuri mieleni tee juhlia. Lenkki, illallinen ja elokuva kotosalla on ehdottomasti toivelistani kärjessä. Mutta niille, joille juhliminen ja meteli ovat lähellä sydäntä, en voisi suositella mitään muuta parempaa juhlaa (ehkä Rion karnevaalit) koko maailmassa.
maanantai 17. maaliskuuta 2008
Onnekas onnettomuus
Niinkuin jo kerran aikaisemmin mainitsin, näyttää jonkinlainen hyvä onni seuraavan minua. Varsinkin silloin, kun asiat näyttävät menevän päin mäntyä.
Viime viikolla luin suurella työllä, hien tihkuessa otsalta, Projektmanagement-kurssin tenttiin. Osanottajamäärältään ison kurssin kirjallisen tentin oli tarkoitus olla torstaina, ja valvoinkin edeltävänä yönä myöhään, yrittäessäni viime hetkellä saada selvää siansaksalaisesta ammattislangista. Lähdin joka tapauksessa tenttiin melko luottavaisin mielin, tietäen kuitenkin, että kielimuurin takia kovakaan lukeminen ei takaisi hyvää arvosanaa.
Saavuin hyvissä ajoin luentosalille, ja ryhdyin viimeiseen nopeaan läpikäyntiin ennen tentin alkua. Kun tentin alkuun oli enää noin vartti aikaa, aloin kuitenkin ihmetellä paikalle saapuneiden pientä määrää. Itse asiassa luentosalin ulkopuolella ei ollut itseni lisäksi ketään. Katsoin sisään saliin, ja siellä näytti olevan joku fysiikan tai sähkötekniikan tentti menossa, eikä ollenkaan näyttänyt siltä, että kukaan olisi lähellä lopettamista. Kiittäen onneani siitä, että minulla oli vielä vartti aikaa, soitin eräälle samalla kurssilla olleelle tuttavalle ja kysyin missä tentin oikein olikaan tarkoitus olla.
Vastauksen koostuessa epäymmärrysta viestivästa ööö-äänestä ja tätä seuraavasta tiedustelusta mitä oikein tarkoitan, ymmärsin kauhukseni, että ajankohdan on oltava väärä. Selvisikin että tentti oli jo ollut kaksi päivää aikaisemmin, tiistaina 11.3. Jostain syystä olin tenttiin ilmoittautuessani kirjoittanut kalenteriin 13.3, enkä vieläkään ole varma mistä kyseinen erhe johtui. Tahdon uskoa, että minulle ajankohdan ilmoittanut sihteeritäti sanoi sen väärin, mutta on hyvin mahdollista, että yksinkertaisesti tein kalenteriin väärän merkinnän.
Joka tapauksessa ainoa vaihtoehtoni tuon erheen jälkeen oli kirjoittaa mitä nöyrin kirje kurssia vetävälle professorille, ja anoa, että hän suostuisi tenttimään minut suullisesti, mikä täällä Saksassa onkin vallitseva tenttimuoto ylemmän tason kursseissa. Hyväksi onekseni sain jo seuraavana päivänä myöntävän vastauksen, jossa professori käski minun käydä varaamassa aika hänen sihteeriltään.
Loppupeleissä suullinen tentti on omalla kohdallani kirjallista paljon miellyttävämpi vaihtoehto. Ensinnäkin saan lisää aikaa valmistautua tenttiin, johon olin jo muutenkin lukenut hiki hatussa ja toiseksi saan enemmän ymmärrystä huonoista kielitaidoistani johtuen. Kahdenvälisessä keskustelussa professori pystyy näkemään, että osaan aiheen siitä huolimatta, että saksankielentaitoni ei aina riitä täydelliseen tai nopeaan asian ilmaisuun. Joten loppupeleissä onnettomuus olikin onnellinen sattuma!
torstai 13. maaliskuuta 2008
Fallas ja loma

Tama tarkoittaa siis sita, etta koulusta on lomaa koko seuraava viikko. Sita seuraava viikko on Semana santa, joka on myos vapaa kaikilla espanjalaisilla. Eli nyt on aikaa lomailla ja tutustua muihin Espanjan kaupunkeihin. Luvassa on ainakin vierailu Barcelonaan ja Madridiin. Luultavasti myos Zaragoza ja Toledo tulevat nahtya.
Lampoa on talla hetkella reilut kaksikymmenta ja aurinko paistaa. Nyt elama maistuu erittain hyvalle.
Methoden zur Zeitplanung bei Risiko
Aikaa seuraavaan tenttiin on 11,5 tuntia. Välissä pitää nukkua vähän, mutta tehokasta opiskeluaikaa on vielä vähintään kuusi tuntia. Vuorossa on Projektmanagement I kurssin kirjallinen loppukoe. Aihe on yksi tylsimmistä mitä onnistuin täällä Saksassa valitsemaan. Jollain toisella kielellä ja paremmilla luentokalvoilla lukeminen voisi jopa olla kivaa, mutta nyt outojen aika-arvio kaavojen kääntely ei tahdo luonistua eivätkä avainsanalistat tahdo jäädä päähän.
sunnuntai 9. maaliskuuta 2008
Hammaslääkäriä koko rahan edestä
Koko Espanjassa olo aikani olen kärsinyt hammaskivuista, koska päätin hoitaa paikkaamattoman hampaani Suomessa juuri ennen lähtöä. Nyt tiedän, että se oli väärä ratkaisu. Kivut alkoivat jo ensimmäisellä viikolla paikatussa hampaassa, mutta elättelin vahvasti toivetta siitä, että se olisi vain väliaikaista. Kahden viikon tuskan jälkeen oli kuitenkin pakko hakeutua lääkäriin. Hammaslääkäriin meno jo Suomessa on todella epämiellyttävää. Siihen lisättäessä vieraskieli sekä espanjalainen kulttuuri (jossa asiat tehdään vähän sinne päin) tapahtumasta muodostuu pelottava ja karmaiseva.
Nyt hampaani alkaa vihdoin olemaan kivuton. Tosin kuuden viikon ja seitsemän hammaslääkärissä käynnin jälkeen luulisi suurempienkin vaivojen olevan parantuneita.
Enää hammaslääkäriin meno Espanjassa ei tunnu niin pelottavalta ja inhottavalta. Olin itseasiassa positiivisesti yllättynyt hammaslääkäriaseman siisteydestä ja ystävällisestä palvelusta. He olivat myös innoissaan minun tulostani, koska pääsivät harjoittelemaan englantia. Ehkä sen takia he minut sinne niin useasti kutsuivatkin.