perjantai 24. elokuuta 2007

Ukkosella merellä, viisasta?

Olimme eilen Jonin kanssa viettämässä Pekka Poudan lupaamaa kesän viimeistä poutapäivää uuden-vanhalla purjeveneelläni. Pekasta eikä poudasta ollut tietoakaan ja kerkesimme siinä jo aamupäivän aikana kirota kaikki alan edustajat Ilmatieteenlaitoksesta sammakkoennustajiin.

Lähdimme matkaan hieman sumuisessa säässä Ruoholahden kanavasta, jossa veneemme oli yöpynyt hieman sallittua kolmea tuntia kauemmin. Kokeneiksi purjehtijoiksi emme ehkä itseämme voi kutsua, mutta innokkaiksi kylläkin.

Tämän päivän polttavana puheenaiheena mm. MTV3 aamutv:ssä käsitelty taivaan mahtivoima ukkonen, oli yllättää meidätkin.

Kuultuamme jyrinää ja nähtyämme idässä tummaakin tummemmat pilvet mietimme järkevyyttä kohdata tätä taivaan rikkojaa merellä. Kummallakaan meistä ei kuitenkaan ollut parempaa tietoa siitä, kuinka vaarallista tai vaaratonta se olisi. Joten luonnolisesti päätimme jatkaa matkaa.

Ukkonen ei meitä koskaan saavuttanut, eikä myöskään aurinko. Ihmettelenkin tässä samalla kuinka väärin voi joku olla ennustaessaan koko päiväksi aurinkoa, kun todellisuudessa pääkaupunki seudun päällä leijailee kahden sadan neliökilometrin kokoinen pilvi, josta säteet eivät paista läpi nimeksikään. Sallittakoon tämä virhe heille, mutta silti....

Kohtalontovereille tiedoksi wikipedia kertoo seuraavat neuvot ukkosesta:
  • Metallinen katettu moottorivene on melko turvallinen kuten autokin
  • Purjevene on kohtuullisen turvallinen, jos metallinen masto ja harusten alapäät on yhdistetty toisiinsa ja veteen joko suoraan tai kölin kautta (ei hajuakaan meidän veneen tilanteesta)
  • Jos olet ukkosella vesillä, pyri lähimpään rantaan ja vältä vesille lähtöä ukkosen uhan alla

Ei kommentteja: