Kuten aina puhutaan, niin sähköä on kaikkialla ja ilman sitä ei yhteiskunta voisi toimia niin kuin se nyt toimii. Tavallisen maallikon ei tarvitse juuri sähköstä murehtia. Se tulee ja sitä kuluu. Ainoastaan sähköyhtiöiden laskut osoittavat sitä käytetyn. Mutta itse sähkö on näkymätöntä.
Onnettomuuksien valossa näin ei kuitenkaan ole. TUKESin onnettomuustietorekisterin mukaan vuonna 2006 tapahtui 344 onnettomuutta, joissa kuoli 28 henkilöä. Näistä 24 menehtyi sähköpaloissa! Sähköpaloja rekisteröitiin yhteensä 1114 eli noin kolme paloa päivässä.
Luvut ovat suuria. Vai ovatko?
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on kotitalouksia 2 415 000. Oletetaan, että 70 prosentilla näistä löytyy liesi/uuni yhdistelmä (suurin sähköpalojen aiheuttaja, 30 %). Tällöin potentiaalisia syttymiskohteita löytyy 1 690 500 kappaletta. Jos tämä jaetaan vuoden päivillä (365) niin saadaan lähes viisi tuhatta ERI taloutta vuoden jokaiselle päivälle, jossa liesi saattaa jäädä päälle.
Eli jos liedestä/uunista syntyviä sähköpaloja on vuodessa n. 335 kappaletta, tarkoittaa se, että noin joka viidestuhannes kotitalous unohtaa lieden päälle, josta seurauksena on tulipalo. Sitten jos miettii kuinka monelle meistä on joskus unohtunut liesi/uuni päälle joksikin aikaa, niin tulee tunne, että onkin käynyt tuuri kuinka vähän sähköpaloja syttyykään suhteessa potentiaalisiin sytyttäjiin.
Oli niin tai näin jokainen onnettomuus on liikaa. Sähköpalojen ennaltaehkäisyssä pitäisi minimoida kaikki inhimillisten unohdusten/virheiden mahdollisuus, esimerkiksi palovahdein.
Lue atikkeli -Yli 80% sähköpaloista on ehkäistävissä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti