torstai 17. heinäkuuta 2008

Palkat heittelevät

Jokaisen uraa suunnittelevan nuoren mielessä liikkuvat tulevaisuuden ansiotulot. Kysymykset mistä ammatista maksetaan paljon ja missä ammatissa rahaa saa eniten suhteessa tehtyyn työhön, kiinnostavat kaikkia opiskelijoita. Tämän johdosta päätin suorittaa (hyvin epävirallisen ja pienellä otonnalla) kenttätutkimuksen nuorten palkoista eri aloilla. Ja eroja löytyy.

Perus-Pekan, joka opiskelujensa ohessa haluaa ansaita hieman ylimääräistä, kannattaa miettiä mille alalle ryhtyä. Kaupankassan tai urheilukaupanmyyjän tuntipalkka pyörii 8-11 euron (+lisät) välillä. Rakennustyömailla palkkaa maksetaan työnkuvasta hyvin paljon riippuen, 8-13 euron väliltä. Muuttopalveluhommissa olevat saavat yleensä 10 euroa tunti.

Ammatin omaavat saavat luonnollisesti hieman enemmän. Sähköasentajat n.14 euroa tunti ja saneeraushommia yksityisasunnoissa tekevät 12-15 euroa tunti. Nyt puhutaan siis aloittelevista ammatinharjoittajista.
Kunnalisen työmarkkinalaitoksen sivujen mukaan sairaanhoitajat saavat ansiota (tuntipalkaksi muutettuna) n. 12 euroa tunti, joka lisien kanssa nousee noin hieman yli 15:sta euron.

Yksi ystäväni on töissä paperitehtaalla (ilman mitään asianmukaista koulutusta) ja palkat tuolla alalla ovat käsittämättömät. Hän saa kesätöistä yli 20 euron perustuntipalkkaa. Lisät huomioiden keskimääräinen tuntipalkka nousee yli 25 euron. Tämä tarkoittaa kuukausipalkassa yli 4000 euroa!!

Ei sillä, että paperiala Suomessa ei olisi tärkeä, mutta toivoisin saavani perusteluja sille, miten kouluttamaton opiskelija voi tienata kuussa 1500 euroa enemmän kuin koulutettu ja kokenut sairaanhoitaja?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Myös laman aikaan saa pyytää lisää palkkaa. Vinkkejä palkkaneuvotteluun saat täältä

http://palkat.info/index_tiedostot/Page577.htm